❄ PIERNICZKI ❄️

14:24

 



Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, a  czym by były święta bez pysznych domowych pierniczków? Do Wigilii zostalo 2,5 tygodnia, więc jest to idealny czas, na przygotowanie tych korzennych smakołyków.  Po upieczeniu pierniki twardnieją (przez dodanie do nich miodu), dlatego powinny poleżeć przez 3-4 dni w szczelnej puszce z dodatkiem skórki jabłka. Owoce oddają swoją wilgoć ciasteczkom przez co szybciej robią się miękkie.
Pierniczki sprawdzą się idealnie na prezent dla bliskiej osoby, jako ozdoba na choikę lub po prostu do zjedzenia ;)
Przepis na około 50 pysznych i aromatycznych pierników:

SKŁADNIKI:
    • 3 szkl. mąki
    • 125 g margaryny
    • 180 g cukru
    • 1 łyżka kakao
    • 1 op. przyprawy do piernika
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 185 ml płynnego miodu
    • 1 jajko


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do ciasta na pierniczki potrzebne będą: 3 szklanki mąki, 125 g margaryny, 180 g cukru, 1 łyżka kakao, 1 op. przyprawy do piernika, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 185 ml płynnego miodu i jajko. 
2. Do garnka włóż miód, cukier, margarynę i przyprawę do pierników. Postaw garnek na małym ogniu i stale mieszając, poczekaj aż margaryna i cukier się rozpuszczą. Gotową mieszaninę odstaw, żeby trochę przestygła. 
3. Na stolnicy wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Na środku kopczyka zrób dołek. Wlej do niego przestudzoną margarynę z miodem i cukrem. Dodaj jajko. Wyrabianie ciasta zacznij od wymieszania palcami płynnej masy z mąką. 
4. Kiedy masa przestanie się rozlewać, wyrób gładkie ciasto. Jeżeli ciasto w ostatniej fazie wyrabiania za bardzo się klei, podsyp je trochę mąką. Wyrobione ciasto zawiń w folię i schowaj na 1 godz. do 
5. Ciasto wałkuj na placki grubości pół centymetra. Wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od ich wielkości, piecz od 5 do 8 min w piekarniku nagrzanym do 180°.

6.  Kiedy pierniki wystygną, zabierz się za dekorowanie, przygotowuj lukier, cukrowe pisaki, kolorowe posypki, perełki, itd. Ozdabiamy według uznania. 
7. Udekorowane pierniczki zostaw na kilka godzin do zastygnięcia. Następnie przełóż do szczelnej puszki wraz ze skórką od jabłka.

Marysia


You Might Also Like

3 komentarze

  1. Anonimowy7/12/15

    moze sprobuje zrobic hahaha/m

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetni ulubieńcy
    Mogłabyś poklikać u mnie w linki? Byłabym Ci bardzo wdzięczna ♥

    http://m-grabowska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Każdy miły komentarz motywuje mnie do dalszej pracy, dziękuję ♥
Jeśli podoba Ci się mój blog - zaobserwuj. ♥

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Follow by Email