WEGE OBIAD: KOTLECIKI SOJOWE + PUREE Z BATATA

10:55


Cześć! :)
Dzisiaj chiałabym przedstawić wam coś nowego, a mianowicie cotygodniową serię: wegetariańskich obiadów. Chciałabym pokazać (szczególnie mięsożercom), że kuchnia roślinna też może być smaczna, urozmaicona i przede wszystkim zdrowa. Spróbujcie przygotować coś dla siebie, lub dla całej rodziny. Mam nadzieję, że wam się spodoba. 
Koniecznie dajcie mi znać w komentarzach co myślicie.

#1 Kotlety sojowe, puree z batatów + warzywa na patelnię

Skladniki:
Paczka kotletów sojowych (ja użyłam z firmy Sante)
2 Kostki bulionu warzywnego
2/3 szklanki mleka sojowego
1 jajko
100g mąki
100g sera żółtego
Jeden średni batat
3 łyżki śmietany kremówki 36%
100g Serek mascarpone
Mieszanka warzyw na patelnię 
2 ząbki czosnku
Szczypta curry
Rozmaryn
Sól, pieprz

Przygotowanie:
W szklance z gorącą wodą rozpuść kostki warzywne. Wrzuć do garnka kotlety sojowe i zalej bulionem. Gotuj je pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Następnie odlej wodę i pozostaw je na sitku do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj ciasto serowe. Do miski wbij jajko, dodaj mleko, mąkę, tarty ser i curry, zblenduj wszystko na gładką masę. Zanurz kotleciki w gotowym cieście i smaż na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor z obu stron. 
Batata dokładnie umyj i obierz ze skóry. Pokrój w ósemki i gotuj do miękkości przez 15 minut na średnim ogniu. 
Odlej wodę i przełóż je do miski. Zblenduj  na puree. Do małego garnuszka wlej śmietanę i wyciśnij czosnek przez praskę.
Gotuj przez kilka minut na niewielkim ogniu, mieszaj, żeby nie przypalić.
Śmietankę przełoż do zblendowanego wcześniej batata, dodaj serek mascarpone i romaryn. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Warzywa wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż przez 10-15minut. 
Przełóż wszystko na talerz, a puree posyp suszonym tymiankiem. 
Smacznego! 



You Might Also Like

2 komentarze

Każdy miły komentarz motywuje mnie do dalszej pracy, dziękuję ♥
Jeśli podoba Ci się mój blog - zaobserwuj. ♥

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *